1月7日 王凯波教授学术报告(数学与统计学院)

时间:2019-01-04浏览:142设置

报 告 人:王凯波 教授

报告题目:A Statistics-Guided Approach to Quality Characterization and Compensatory Design for 3D Printing

报告时间:2019年1月7日(周一)上午 11:00-12:00

报告地点:静远楼1506报告厅

主办单位:数学与统计学院、科学技术研究院

报告摘要:

Three-Dimensional(3D) printing plays an important role in customized production of manufacturing. A typical quality problem of 3D printing products is the geometric deformation during the solidification process. In this paper, we propose a statistics-guided approach to quality characterizations of the customized 3D printed surfaces. Based on the quality characterizations, a compensation approach is developed to adjust the original 3D printing design to reduce the deformation. We use two case studies to show that, the proposed quality characterization approach can provide effective quality measures for both simple and complex 3D printing surfaces, and the proposed compensation approach can significantly improve the accuracy of 3D printing by adjusting the original 3D design.

报告人简介:

王凯波博士现为清华大学工业工程系教授。他在香港科技大学获得工业工程与工程管理学博士学位。研究方向为统计质量控制以及数据驱动的复杂系统的统计建模、优化、监视、控制与诊断,并强调融合工程知识与统计方法解决工业实际质量问题。是多个自然科学基金与企业资助科研项目的负责人,在质量控制领域SCI索引的国际期刊发表40余篇论文,其中包括Journalof Quality Technology, IIE Transactions, IEEE Transactions of AutomationScience and Engineering等。王凯波是Journalof Quality Technology期刊的编审委员(EditorialReview Board),SCI源刊QualityTechnology & Quantitative Management的副主编。其研究在2014年获得IIE Transactions设计与制造最佳应用论文奖。2015年当选为管理科学与运筹学学会(INFORMS)质量统计与可靠性分会(QSR Section)的当选主席(Chair-Elect)。