1月11日 李宏伟教授学术报告(数学与统计学院)

时间:2019-01-08浏览:14设置

报 告 人:李宏伟 教授

报告题目:CT image processing: problems and solutions

报告时间:2019年1月11日(周五)上午10:00

报告地点:静远楼204学术报告厅

主办单位:数学与统计学院、科学技术研究院

报告人简介:

李宏伟,副研究员,首都师范大学数学学院,北京计算数学学会理事。 1998年毕业于中国科学院计算数学与科学工程计算研究所,获理学硕士学位。 2002年毕业于中科院软件研究所,获工学博士学位。2002-2005,就职于中科院软件所并行计算中心,研究偏微分方程大规模数值并行计算。2005-2008,挪威卑尔根大学集成石油研究中心,博士后,从事油藏模拟反问题计算及图像处理。2008至今,首都师范大学数学科学学院,主要研究CT重建及相关图像处理问题。他的研究以实际应用为导向,其所研制的图像增强,图像分割以及CT图像环状伪影校正算法和软件已被CT商家采用。近年来,他的部分研究兴趣转移到了具有挑战性的CT重建问题上来,如低剂量和有限角重建,相关研究成果已发表在Medical Physics, Optical Express, JMIV, TIP 等国际知名期刊上。

报告摘要:

In this talk, I will give a brief introduction to our Lab first. Then I will talk about the image processing problems involved in CT applications, including image denoising, image enhancement, artifacts removal and image segmentation.  A Modified ROF model shall be introduced to handle Poisson-like noise, which is assumed to be more realistic for projection data. For image enhancement, a simple Laplacian-pyramid based morphological filtering will be proposed which beats other popular approaches in terms of both efficiency and effectiveness. For image segmentation, we propose a continuous Random Walker model which improves the traditional Random Walker algorithm.  I would also like to talk about the limited angle tomography problem if time allows.